Saturday, May 6, 2017

Travelogue Korea 6D5N (RM2.5K): Part 2, Airport to Gyeongju

Took 4 months for 2nd entry of my travelogue. haha. dhiya and her procrastination.. haihh..

On part 1, i was explaining about our readiness,
I've shared our budget and itinerary on part 1, you can checkout the details on the link below:
Travelogue Korea 6D5N (RM2.5K): Part 1, Readiness
part 2 onwards i will only be sharing photos and our experience throughout the journey.
so here goes nothing..

Our flight from KLIA 2 to Busan airport was scheduled on 1 am malaysia's time,
we all arrived at KLIA 2 around 10.30 pm,
excited kot nak pegi.. semangat datang awal...
kan bagus kalo pegi keje pon semnagat macam tu.. 
Disebabkan masih awal lagi, kitorg melepak la kat KFC sambil cuba try test GoPro abg naily yg kitorg pinjam utk dibawa ke sana..
And as expected from GoPro, gambar mmg cantik..
KFC tu x habis pon, so aq bawak ayam yg x habis tu pegi Korea..



Lepas melepak kat KFC for an hour, kitorg pon bergerak la pergi ke departure hall..
and wait again..
Around 12.55 kitorg dah bergerak masuk ke dalam flight, and bbrp minit kemudian the flight takes off..







Since upon arrival, kitorg teros nak bergerak pergi gyeongju.. kitorg dah siap add on breakfast..
dont expect much on the food taste... makan asal kenyang... masa dalam flight tu mmg ngantuk gila.. walopon seat xdelah selesa sangat.. tido macam org pengsan gak.. sampai masa flight attendance tanya pasal breakfast kitorg nak pukul brp pon mcm mamai2 je jawab (naily la yg jawab bila flight attendance tu tanya sbb die paling hujung)...

the night scenery upon our departure
lepas subuh, breakfast were served... walopon nasi ayam die x brp nak sedap.. ku gagahkan juga diri utk menelannye... kitorg sampai Gimhae airport dalam pukul 7 lebih waktu korea... sampai2 je.. biasalah kene beratur and isi segala bagai form... mmg dah expect akan delay kat situ.. lepas settle.. kitorg teros keluar dri airport and tggu bus dri airport utk ke destinasi seterusnya.. which is Gyeongju... it was raining that morning.. so a litlle bit chilly... sepanjang kitorg kat korea mmg dah expect akan selalu hujan sbb transition dri summer nak ke autumn... so dah siap2 beli payung kat malaysia utk dibawa ke sana... even time x hujan pon, the temparature was around 25degree.. so rasa macam dalam aircond je bila jalan2 kat sana...

Ok.. so nak ke gyeongju guesthouse yg kitorg dah book tu kitorg naik bus nombor 10,11,100,150, or 500 dari airport... in case you guys wondering mana naily dalam gambar kat bawah ni.. die pergi tandas.. (not sure if this detail was necessary tho.. haha).. x lama pon tggu bas ni.. lepas naily habis gi tandas je bas dah sampai.. kitorg baya bus fare lepas naik bas...uncle bus tu tanya dalam english brp org, naily jawab balik dalam korea and siap2 bagi duit cukup2 utk 3 org... nampak x kecemerlangan bdk 1st class kat situ? haha...
 all the expenses dah di explain kat dalam excel file yg aq share kat part 1...









perjalanan dari airport nak ke gyeongju ambil masa dalam satu jam setengah... dalam bas tu i was half asleep and half admiring the scenery outside... dalam hati macam caya x caya je dah smpai korea...

sampai2 je kitorg teros cari tourist information sbb nak tanya the earliest bus from gyeongju to singyeongju station sbb esok pagi kitorg nak naik KTX pergi seoul..
infront of the tourist information center

And then cari the nearest store utk reload T-money kitorg utk kegunaan sepanjang kat korea. naily dah kira siap2 brp nak reload, kalo x silap aq dalam 20k won kot kitorg reload time ni..

sebelom gi destinasi seterosnye, kitorg nak check in dulu kat guesthouse. payah gak nak mengangkut barang time jalan2 kan?. so disebabkan malas nak tggu bus, kitorg naik teksi je gi guesthouse dri bus station ni. x mahal sangat pon taxi fare nye sbb dekat..

selfie sat 
disebabkan dah tengah hari, masing2 kelaparan. dalam schedule mmg plan utk lunch dulu kat guesthouse sebelom bergerak pegi bulguksa, kitorg dah siap bawak bekal nasi dri malaysia. ingat x KFC aq yg x habis kat airport tdi? yup.. aq makan time ni.. seyesly, dah lapar, ayam goreng sejuk pon rasa sedap je... Lepas letak barang and makan kitorg teros bergerak pegi station bus utk ke bulguksa,, luckily, bus stop dekat je dgn guesthouse... jalan kaki accross few blocks dah sampai...

cerita sedih ringkas: in this picture, this was the last time i'm holding my phone.

dalam bas amek gambar lepas sedar phone tertinggal kat bus stop. masih mampu tersenyum. herher.

Around half an hour to 45 minutes we arrived at our first destination, bulguksa. Bulguksa ni mcm temple. Tempatnye very relaxing and nyaman je udara kat sana. Rasa tenang and since it was summer, all the greens really stand out making the scenery more breathtaking. I'm just going to share some of the pictures taken at this place as below.
gadis dan payung 1
gadis dan payung 2
Gadis dan payung 3
Belakang tu tandas, bukan temple
front gate
thats the temple. tpi x boleh naik tangga tu. kene lalu jalan lain.






belakang tu bell. but its not ringing anymore.









Kitorg x spend lama sangat kat sini. just jalan2 enjoying the view. Then, bergerak balik ke guesthouse with the same bus masa kitorg pergi. sampai guesthouse, kitorg solat, sambung tido, and lepastu bersiap2 utk gi gyeongju downtown yang ada daerungweon tomb, anapji pond n cheomsongdae observatory. semua tempat2 tu dekat2, so kitorg jalan kaki je utk gi tempat2 tu. tpi utk sampai kat area tu, kitorg naik teksi. 

1st stop is daerungwon tomb. tempat ni adalah makam raja dorg zaman dulu. kalo nampak bonggol2 tanah tu adalah makam dorg. Eventho i dont really understand kenapa nak kene guna tanah seluas2nya utk kubur, tapi at least tempat die cantik and terjaga.

yup, belakang tu kubur,

nice pond

beautiful pavement


entrance






oh ye, salah satu keistimewaan gyeongju adalah gyeongju bread die. inti kacang merah, and tepung luar die dibuat dari barley flour. sedap! ingat nak try audition utk CF gyeongju bread ni la.. 



 2nd place is cheomsongdae observatory. tempat ni terletaknye among the earliest star gazing place in Korea. "Cheomseongdae is the oldest surviving astronomical observatory in Asia, and possibly even the world"-ihsan google. Disebabkan dah petang, so gambar2 kat sini agak gelapsegelap hatiku. we didnt really spend much time here.



metugi aka belalang.







3rd stop is anapji pond. this pond was constructed long time ago surrounded by palaces n the night scenery was amazing. unfortunately for us, it was raining heavily when we arrived there. we still get to enjoy the scenery but i think it will be much better if it didnt rain. nonetheless, it was still amazing! 

landscape  of the pond and palaces







\





Setelah penat berjalan, we decided to go back to our guesthouse. we then had our dinner at the guesthouse pantry. there are some locals there having dinner also and we exchange our greetings and few words with them (in korean). They thought that we are student since naily's korean was so good. haha. they was very nice and offers us some grapes that we couldn't finish. Malam tu dinner kitorg maggi yang dibawa dari malaysia je. lena je tido malam tu sbb gyeongju ni mcm rural area sikit. so udara kat sana sangat fresh and x sesak macam dekat seoul and busan. X ramai tourist yang akan dtg sini, but if you travelling from busan to seoul and looking for a place to visit between them, i highly recommended this place. #tryinghardtobegyeongjuambassador

grapes that offered by the locals. it was quite sour  but nice. 

Okay, thats all for part 2. entah bila part 3 akan siap. aq pon dah ngantuk ni, herher.